Tapahtunutta 2010

1.Joogaliiton talvipäivät 2010, 2.Kevätretki, 3. Joogasunnuntai 

1. Joogaliiton Talvipäivät 2010

Joogassa on kaikki?! Joogaliiton 2010 Talvipäivät Sofiassa Helsingissä. Vuosaaressa sijaitsevaan Kulttuurikeskus Sofiaan kokoontui maaliskuussa noin 150 hengen joukko joogasta kiinnostuneita Suomen Joogaliiton Talvipäiville. Talvipäivien avauksen yhteydessä Joogaliiton puheenjohtaja Sinikka Tala esitteli tuoreen historiikin: Jooga juurtui Suomeen, Suomen Joogaliiton 40-vuotistaival.

 kirjailijat.jpgJoogaliiton historiikin toimituskuntaa, vasemmalta Ritva Kuure, Irma Ramsay, Märta Heikinheimo ja Katri Mason.

Myös Metropoliitta Ambrosius Suomen ortodoksisen kulttuurin tuki ry:n ja Kulttuurikeskus Sofian edustajana toivotti Joogaliiton jäsenet tervetulleeksi tapahtumaan. Hän on viime aikoina matkustellut Aasian maissa ja kokeillut joogaharjoituksia. Hän kertoi arvostavansa suuresti buddhalaisuudessa, sintolaisuudessa ja hindulaisuudessa esiintyvää tapaa pitää yllä ruumiillisia harjoituksia henkisten harjoitusten ja meditaation rinnalla. Ambrosiuksen mukaan länsimaalaisissa uskonnoissa ruumis on valitettavasti jäänyt liian vähälle huomiolle. Suomen joogaliiton edustama jooga on hänen mielestään oivallinen tapa huolehtia ruumiin hyvinvoinnista.

Talvipäivien ohjelmaan kuului vuosikokouksen ja luentojen lisäksi joogaharjoituksia ja workshop-työskelyä. Workshopeissa sai harjoitella asanoita, pranayamaa ja meditaatiota. Joogaharjoituksia oli tarjolla lempeinä, normaaleina ja voimakkaina. Lisäksi Katja Liuksiala ohjasi tuolijoogaharjoituksen, joka oli kahvipöytäkeskustelujen mukaan yllättävän vaativa. Liuksiala oli teettänyt mm. Sankari-asanaa tuolilla istuen ja hän oli kertonut, että lähes kaikkia asanoita voi soveltaa tuolijoogaharjoitukseen.

Eeva Koistisen luennon aiheena oli joogan konkreettinen ja täsmällinen polku kohti mielen kirkkautta, puhtautta ja hiljaisuutta. Hän kertoi joogan keinoista työskennellä ruumiin, hengityksen ja mielen kanssa. Koistisen mukaan joogan avulla syntyy kyky kuunnella itseä. Jooga koskettaa, inspiroi, rauhoittaa ja vie kohti mielen hiljaisuutta.

luentosali.jpgLuentosalissa istuvat vasemmalta Iia Lappalainen, Joogaliiton puheenjohtaja Sinikka Tala, Pirjo Paavilainen ja Pirkko Tarvainen.

Iia Lappalainen kertoi omassa puheenvuorossaan joogan säännöllisen harjoittelun vaikuttavan elämän kaikkiin osa-alueisiin. Jooga edistää myönteisten elämänasenteiden omaksumista. Sekä Koistisen että Lappalaisen luennot kertoivat, että jooga auttaa elämään elämää hyvin. Talvipäivien tämänvuotisena teemana oli "Joogassa on kaikki?!". Päivien päätteeksi totesimme, että "joogassa todella on kaikki!" - ilman kysymysmerkkiä.  Oulun jooga ry:n edustajina Talvipäivillä olivat Eeva-Kaisu Achren ja Iita-Mari Herva. Ensi vuonna Talvipäivät ovat Kuopiossa 11.-13.3.      (teksti Iita-Mari Herva)

Uutta historiikkia voi tilata Saarijärven Joogaopistolta.  http://www.joogaliitto.fi/?id=216

2. Kevätretki 2010

Oulun joogayhdistyksen kevätretki tehtiin 21.-23.5.10 Joogaopistolle Saarijärven jo kesäisiin maisemiin. Teemana oli akujooga ja kurssilla oli mukana 29 innokasta joogaajaa. Kouluttajina olivat Antti Palokangas ja Sirkka Nylund.

Kurssin aikana tutustuttiin hieman kiinalaiseen lääketieteeseen, jolla pyritään hoitamaan terveyttä ennen kuin sairaus ehtii kehittyä. Saimme kuulla mm. meridiaaneista eli energiakanavista sekä akupisteistä. Tehtiin harjoituksia, joilla avattiin mahdollisia tukoksia venyttelemällä ja tiettyjä akupisteitä painamalla. Tutut jooga-asanat saivat lisämaustetta akupisteitten käsittelystä ja uusiakin asanoita opittiin.

Hengitysharjoituksissa tuuli tuli ja meni ja avasi kanavia kulkiessaan. Kohtuullisuuden periaatteesta muistutettiin puhuttaessa yinistä ja yangista, tasapainosta, lempeydestä ja lujuudesta. Olet sitä mitä syöt ja olet sitä mitä ajattelet, kerrottiin. Maittavat kasvisruuat maistuivat tarjotun henkisen ravinnon lisänä.

Herääminen lempeään matalaäänisen torven ääneen käynnisti antoisat päivät. Savusaunan löylyistä nautittiin lauantai-iltana ja järveen vilvoittavaan veteen uskaltautui useampi. Totutusti kävelyretki kosken kuohuja katsomaan kuului myös useimpien ohjelmaan.

Kotiin viemisiksi saatiin hyviä ohjeita ja kannustusta oman joogaohjelman laatimiseen ja luonnollisesti myös säännölliseen harjoitteluun. Suositeltiin tekemään joogaharjoitus heti aamulla. Minimissään kasvoharjoitus, joka yksinkertaisuudessaan on: hymyile.

img_0114.jpgOsallistujia opiston portailla.

teksti Helena Helisten, Iita-Mari Herva ja Jarmo Kulju

Lisätietoa:
Suomen Joogalehti nro 4/2009 s. 32 - 
Akupunktio atlas, Päivi Aejmelaus ja Reino Knaapila
ACU-YOGA, Michael Reed Gach ja Carolyn Marco
Akupunktur dtv-Atlas
Lohikäärmeen lääketiede: kiinalaisen lääketieteen perusteet, Elina Hytönen

3.Joogasunnuntai 2010

Oulun Jooga ry:n perinteinen Joogasunnuntai järjestettiin parin vuoden tauon jälkeen 24.10.2010 uudessa paikassa, Raatin nuorisotalolla. Vieraanamme oli jooganopettaja, tanssitaiteen maisteri Carola Haaparinne Helsingistä. Työskentely oli workshop-tyyppistä ja kahden jakson välissä nautimme lounaan.

img_2505.jpgCarola Haaparinne on suorittanut myös Donna Farhin opettajakoulutuksen.

img_2525.jpgLounastauko ja jutustelua joogaystävien kanssa.Työskentelyä jatkettiin vielä iltapäivällä.        Teksti ja kuvat: Minna Arvila