Iita-Mari Herva: Jooga vie maailmalle

Olin vuoden alusta parhaimpien pakkasten aikaan eteläisessä Intiassa, Tamil Nadussa. Matkalla etelään asuin muutamia päiviä rauhallisessa, minulle ennestään tutussa Sivanandan joogakeskuksessa. Asuessani Intiassa opettelin siellä joogan ohjaamisen taitoja. Keskus ei varsinaisesti voi järjestää majoitusta, mutta ennalta sovitusti minulle järjestyi nukkumapaikaksi sohva. Huoneen jaoin intialaisen Ayervedahierojan ja amerikkalaisen jooganopettajan kanssa.

Tamil Nadussa vietin neljä viikkoa asuen ja opiskellen Sivananda-joogaa jooganopettajien jatkokurssilla. Asuin ashramissa, jota voisi kuvailla perinteiseksi joogaihmisten kurssikeskukseksi. Majoitustilat ovat vaatimattomia, ruokailu tapahtuu lattialla ja suihkuista tulee vain kylmää vettä. Kun kaikki ylimääräinen ja turha on karsittu minimiin, on helpompi keskittyä itsetutkiskeluun ja joogan opiskeluun.

Runsaasti joogan opiskelua

Jooganopettajien jatkokurssilla oli 53 opiskelijaa 24 eri maasta. Kaukaisimmat olivat Amerikasta ja Uudesta Seelannista. Kurssin sisältöön kuului voimakkaita asana- ja pranayamaharjoituksia. Sivananda-jooga pohjautuu pääasiassa Vedantaan ja niinpä opiskelimme ahkerasti Jnanajoogaa. Tutustuimme myös Raja-, Bhakti ja Karmajoogaan ja kävimme anatomiasta läpi hermostoa ja hormoonitoimintaa. Opettelimme myös sanskriitin aakkosia ja sanojen kirjoittamista sen haastavalla merkistöllä.

Ashramissa päiväohjelma alkoi toisinaan jo aamuviideltä ja joinakin iltoina ohjelmaa oli vielä kymmenen jälkeenkin. Kerran viikossa järjestetyillä vapaapäivillä kävimme tutustumassa erilaisiin temppeleihin ja muihin nähtävyyksiin. Sunnuntai- ja keskiviikkoaamuisin kävimme hiljaisella kävelyllä meditoiden. Muina aamuilla meditoimme ja resitoimme mantroja joogasalissa. Toisinaan mantrojen resitoinnin johtamiseen oli kurssilaisista useita halukkaita, mutta joskus meistä myös joku joutui pakotettuna ryhmän eteen. Joka lauantai oli suosittu talent show, jolloin jokainen halukas sai esitellä erityisiä taitojaan. Viimeinen kurssiviikko hujahti valmistautuessa lopputentiin, joka sisälsi yli 60 kysymystä kaikilta luentoja koskevilta alueilta.

Ashramissa olin eniten tekemisissä japanilaisten kanssa. Japanilaisia oli kurssilla viisi. Kumarin ja Masumin kanssa siivosin päivittäin nukkumasalimme lattiat ja vessat. Japanin valtavat onnettemuudet tapahtuivat juuri, kun suurin osa uusista ystävistäni oli palannut kotiin. Onneksi kukaan heistä ei asu pahimmilla onnettomuusalueilla.

Eteläisessä Intiassa vietettyjen viikkojen aikana ilma lämpeni 30 asteeseen, mutta tiukasta ohjelmasta johtuen minulla ei ollut aikaa auringonottoon tai lököttelyyn. Paluumatkalla Delhissä oli yhtä lämpöistä kuin yleensä Suomen suvessa. Delhi tuntui kovasti muuttuneelta niiltä ajoilta, kun siellä asuin. Isot puistot ja istutusalueet olivat hyvässä kunnossa ja metroverkosto kattoi jo lähes koko kaupungin. Liikennejärjestelyjä oli muutenkin kehitetty viime vuoden Commonwealth-kisoja varten. Nämä kisat ovat entisen brittläisen imperiumiin kuuluneiden valtioiden väliset urheilukilpailut.

jasmin.jpg

Maduraissa ajauduin keskelle jasminin tuoksuista kulkuetta.

mandala.jpg

Nuori pappi piirtää lattialle illan seremoniaa varten Mandalaa.

opiskelijat.jpg

Kurssiryhmä valmistautumissa luennolle.

tekniikkatunti.jpg

Opettelimme klassisia asanoita tekniikkatunnilla.

temppeli.jpg

Meenakshi Amman Temppeli.

Joogamatka Itävaltaan

Tätä pyydettyä matkakertomusta kirjoittaessani vietän viimeistä iltaa Itävallassa. Kevät on edennyt jo pitkälle toukokuuhun. Olen opiskelemassa Krishnamacharya säätiön kehittämää joogaterpiaa Alppien sydämmessä Piesendorfissa. Yhdessä minun kanssani joogaterpiaa on opiskelemassa 56 jooganopettajaa 18 eri maasta. Kurssikavereinani ovat mm. pari jooganopettajaa Helsingin seudulta, kaksi psykologia Virosta ja yksi Sveitsistä sekä yksi lääkäri Virosta. Kaukaisimmat osallistujat ovat Australiasta ja Kanadasta. Huonekaverinani on aito, tyylikäs pariisitar. Kurssilaisten majoitus on järjestetty hotellien tasoisiin majataloihin. Täällä ei ole tarvinnut itse siivota ja ruuan on saanut syödä pöydän ääressä. Suihkuista tulee lämmintä vettä ja käytettävissä olisi saunakin.

Kurssipäivät eivät tällä reilun kahden viikon mittaisella osiolla ole yhtä pitkiä kuin ollessani ashramissa. Asanaharjoituksetkaan eivät ole vaativia, mutta luennot ja ajoittain toistuvat testit pitivät opiskelun tahdin tiukkana ja mielen valppaana. Säät ovat suosineet mukavasti sekä opiskelua, että ulkoilua. Kevätkukkaset ja puut kukkivat kauneimmillaan ja puiden lehdet ovat auenneet näiden viikkojen aikana. Tähän jaksoon oli järjestetty puolitoista vapaapäivää. Kokonaisella vapaapäivällä kävin ihailemassa Euroopan pisimpiä Krimmlin vesiputouksia ja puolikkaalla vapaapäivällä kävin maauimalassa.

Joogaterapia

Tirumalai Krishnamacharya, joka kuoli 102-vuotiaana vuonna 1989, on modernin ajan merkittävin jooganopettaja. Hänen oppilaitaan ovat olleet mm. B.K.S Iyengar ja Astanga joogan kehittänyt Pattabhi Jois. He olivat T.K:n oppilaina aikana, jolloin T.K:n ohjaamassa joogassa korostui fyysisyys ja harjoitukset olivat voimakkaita. T.K:n näkemys joogasta perustuu Patanjalin Joogasutriin. Hänen tulkintansa joogaharjoituksista ja joogan menetelmistä kehittyivät koko hänen elämänsä aikana. Nyt tuota kehitystyötä tekevät hänen oma poikansa ja tärkein oppilaansa T.K.V Desikachar sekä pojanpoika Kausthup Desikachar.

Patanjalin Joogasutrien sanotaan olevaan ensimmäinen kirjoittettu kuvaus ihmisen psyykkisestä ulottuvuudesta. Krishnamacharyan jooga ja sen hoitavat ja tasapainoittavat menetelmät perustuvat monitasoiseen ihmiskuvaan, missä ihmisen koko olemus on jaoteltu konkreettisimmalta fyysiseltä tasolta asteittain aina abstraktille henkiselle tasolle. Tämän joogan erityisenä tavoitteena on mielen rauhoittaminen hyvän hengityksen ja tasapainoittavien asanaharjoitusten avulla.

Nykyisin joogaharjoitukset on usein tapana tehdä isoissa ryhmissä, usein tiettyä kaavaa noudattaen. Sellaista harjoittelua edustavat esimerkiksi Sivanadan hathajooga, sekä Suomessa erityisen suosittu Astangajooga. Näistä poiketen Krishnamacharyan jooga on kehittynyt kunkin jooganharjoittajan yksilöllistä lähtötilannetta ja tavoitteita kunnioittavaksi. Harjoituksen lähtökohtana on yksilö, hänen tilansa ruumiin, hengityksen ja mielen tasoilla. Krisnamatcharyan oppien pohjalta on kehittynyt joogaterpia, jota nyt opiskelen. Joogan vanhat kirjoitukset on tässä joogan perinteessä mielestäni hienolla ja sopivalla tavalla sovellettu nykyajan ihmiselle.

Opintoni jatkuvat neljä vuotta sisältäen vielä viisi kahden viikon jaksoa Itävallassa ja kaksi kertaa saan mennä harjoitelujaksolle Krsnamatcharyan terapiakeskukseen Intiaan.

kurssikavereita.jpg

Joogaterpiakurssilaisia, taustalla Alppivuoria.

piesendorf.jpg

Piesendorf.

ryhmahali.jpg

Ensimmäisen kurssijakson päätteksi yhteinen halaus.

vesiputous.jpg

Krimmlin vesiputouksista alimmainen virtaus. Putouksia on kokonaisuudessa 1400 metriä.

Kesätapahtumia Suomessa ja Virossa

Jos lukijoita kiinnostaa tavata Sivananda Hathajoogaa edustavan Swami, järjestävät virolaiset Järvamaal Väätsalissa viikonloppuseminaarin, jossa swami Atmaramananda luennoi ja ohjaa harjoituksia. Hän puhuu englantia ja useimmat virolaiset puhuvat myös suomea. Krisnamatcharyan joogaan on puolestaan mahdollista päästä tutustumaan sen tämän hetken merkittävimmän opettajan Kausthupin johdolla elokuussa Helsingissä, missä Kausthup luennoi ja ohjaa harjoituksia meditaatiosta. Tapahtuma tulkataan suomeksi.

Sivanandan seminaarista löydät netistä tietoja osoitteesta: http://www.sivanandajooga.ee/

Helsingin joogahuoneen nettisivuilta http://www.joogahuone.fi/joomla/ löytyy tietoa elokuussa toteutuvasta seminaarista.

Aurinkoa, lämpöä ja antoisia joogakokemuksia alkaneeseen kesään.

Terveisin Iita-Mari Herva

(Lisätty 4.6.2011)