Joogasunnuntai lokakuussa

Raatin nuorisotalo tarjosi taas mukavat puitteet Joogasunnuntaille 27.10.2013. Sali täyttyi jooganystävistä ja opettajana toimi joogaterapeutti ja -opettaja Shri Romison Singh Intiasta. Opetus toteutettiin englannin kielellä (tulkkaus) - ja saimme virkikkeitä joogan kotimaasta omiin harjoituksiimme.

Oulun joogayhdistyksen kevätretki         Saarijärven joogaopistolla 31.5.–2.6.2013                                         Retken vetäjät Harry ja Eeva- Kaisu

eeva-kaisu_ja_harry_2013_saarijarvella.jpg

Oulun Jooga järjesti jäsenilleen viikonloppukurssimatkan Suomen Joogaliiton opistolle. Joogaliittohan on jäsenyhdistystensä hallinnoima organisaatio, siten joogaopistokin on meidän oma opistomme, koska olemme yksi em. yhdistyksistä. Joogaopistolla ei ole muita omistajia. Oululaisia oli mukana 25 henkilöä, lisäksi kurssilla oli 5 henkilöä muualta. Retken vetäjinä Oulusta toimivat Harry Uosukainen ja Eeva-Kaisu Achren ja kurssin osalta ravitsemusterapeutti Marja Ruuti ja joogaharjoituksissa Marja Wilkman.

Perjantaina saavuttiin opistolla illalla perinteen mukaisesti Kukan bussilla. Ohjelma alkoi varsinaisesti seuraavana päivänä luennoilla ja yrttien keräämisellä. Luonnon kasvien käytössä keskityttiin kahteen teemaan; villivihannekset ruokana ja villivihannekset rohtona. Opiston lähialueilta löytyivät kaikki tarvittavat yrtit valmistamiamme ruokia varten. Paitsi että keräsimme kasveja, myös käytimme ne ruokiin sekä lauantaina että sunnuntaina ja ihan omatoimisesti tehtynä. Ne muodostivat luonnollisesti vain osan opiston kasvisruokien koostumuksesta, kuten seuraavasta luettelosta ilmenee: Horsmainen bataattikeitto, villivihanneslinssikeitto (ratamo, siankärsämö, vuohenputki, nokkonen), hortapesto (vuohenputki, kuusenkerkät), nokkosmustikkapiirakka, sateeratut vuohenputket ym.

Luennoilla käsiteltiin tavallisimpien luonnonkasvien keruu- ja käyttötapoja. Kuivatut yrtithän kannatta säilyttää mieluummin lasipurkeissa kuin muovipusseissa. Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että karoteenit imeytyvä elimistöön paremmin keitetystä kuin raa´asta lähteestä (porkkana, tomaatti ym.). Terveysvaikutuksista kannattaa huomioida, että kaikki mikä parantaa maksan toimintaa ja veren puhdistumista, estää sairauksia.

ryhma_kasvimaalla.jpg

Internetistä löytyy aiheesta paljon tietoa mm. hakusanoilla ”arktiset aromit” ja hortoilija”. Kreikasta peräisin olevalla termillä horta tarkoitetaan viillivihanneksia.

Teksti Pj Harry Uouskainen, retken toinen vetäjä

Kuva 1, Kuva 2, Kuva 3, Kuva 4, Kuva 5

2013 Talvipäivät

Suomen Joogaliiton vuoden 2013 Talvipäivät pidettiin Heinäveden Valamon munkkiluostarissa kirpeässä, mutta aurinkoisessa pakkassäässä.

Oulun Jooga ry:n edustajina Heinävedelle autoilivat vielä hyvin vaihtelevassa talvisäässä Saara Al-Khanji ja Jarmo Kulju. Lumisade oli Varkaudessa niin tiheää, että näimme kaupungista ainakin tehtaan piipun! Sille oli paluumatkan paremmassa säässä hyvä naureskella.

Talvipäivien tämän vuoden teemaksi oli valittu Pyhän kohtaaminen. Uskonnollissävyisen teeman valitaan oli vaikuttanut jo päivien pitopaikka Valamon luostari. Viime aikoina luterilaista kirkkoakin on puhuttanut kysymys: taipuuko kirkko joogaan? Aihe on esillä vielä seuraavilla kirkkopäivillä toukokuussa 2013 Kuopiossa. Joogassakin kohdataan sisäinen hiljaisuus. Löytyy ulottuvuus, jolle ei ole sanoja.

Talvipäivien kolmipäiväinen ohjelma alkoi perjantai-iltapäivänä kolmelta ja ilmoittautumisen jälkeen oli päivällinen, jonka nautimme luostarin ravintolassa. Ruoka oli erinomaista koko Talvipäivien ajan. Ravintolan oven edessä oleva kyltti ilmoittikin pääsiäistä edeltävän paastonajan olevan meneillään ja siksi ruoka oli kasvis- ja kalaruokaa.

Varsinainen ohjelma perjantaina alkoi kulttuurikeskuksen salissa sellokonsertilla. Selloa soitti Heini Kuntsi, joka on itsekin joogan harrastaja ja ohjaaja. Puheenjohtaja Sinikka Tala avasi talvipäivät.

Munkki Joona luostarin edustajana kertoi omasta valinnastaan, siitä miten hän päätyi elämään luostarissa. Hyvin hauskassa ja yleisöön menevässä esityksessä hän kertoi myös luostarin historiasta ja luostarielämän arjesta. Luostarielämän keskeisiä hyveitä ovat nöyryys, hyvyys ja kärsivällisyys. Aluksi munkkikokelas on ns. kuuliaisuusveli kaksi vuotta. Kolmen vuoden kuluttua suoritetaan munkiksi vihkiminen. Valamossa asuu tällä hetkellä 11 munkkia. Munkkien pienestä määrästä johtuen suurin osa luostarin ylläpitoon kuuluvista töistä teetetään palkatulla työvoimalla.

Perjantai-iltana pidettiin vielä yhdistysten tapaaminen, johon sai osallistua yksi edustaja kustakin Joogaliiton jäsenyhdistyksestä. Oulun Jooga ry:tä edusti Jarmo Kulju. Tapaamisen tärkein aihe oli ensi kesäkuussa Saarijärven Joogaopistolla järjestettävä kutsuvierastilaisuus, joka liittyy Joogaopiston 40- vuotisjuhlaan. Paikalle on tulossa juhlavieraana opiston alkuaikojen vaikuttaja Bob Schrader.

Toinen jäsentapaamisessa ollut aihe oli osallistujille esitetty kysymys: mitä odotatte Joogaopistolta tulevaisuudessa? Opiston nykyiseen tarjontaan oltiin kyllä aika tyytyväisiä, kovin paljon uusia ehdotuksia ei vielä tullut.

 

img_0483.jpg

 

 

 

 

 

 

Saara Al-Khanji ja Hilla Saarinen lauantaiaamuna luostarin pihalla

Lauantaiaamun aloitimme luostarin kirkossa kuudelta aamuliturgiaa ihastellen ja hiljentyen. Munkkien resitatiivinen lukutapa, suitsukkeen tuoksu ja paikan kauneus tekivät kirkossa käynnistä elämyksen. Seisten koetun messun jälkeen Sirkka Kaplaksen ohjaama puolen tunnin tuolijoogaharjoitus tuntui virkistävältä.

Luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei puhui aiheesta ”Pyhyys ja pyhät- luostarin näkökulma.” Aihetta valotettiin ortodoksisen kirkon näkökulmasta, siitä miten pyhyys koetaan ortodoksisessa kirkossa.

img_0487.jpg

Vuosikokouksen osallistujien valtakirjoja tarkastetaan

Valtakirjojen tarkastuksen ja lounaan jälkeen saimme kuunnella kirjailija Tuula-Leena Variksen luennon aiheesta ”Mielenrauhaa ja elämänhallintaa”. Hän on pitkäaikainen joogan harrastaja ja kertoi omista joogakokemuksistaan sekä jonkin verran myös kirjailijan työstään. Hänen mukaansa jooga sopii loistavasti taiteelliseen työhön.

Varsinainen vuosikokous alkoi lauantaina kolmelta ja ohjelmassa oli Suomen Joogaliiton uuden johtokunnan valinta. Henkilövaihdoksia johtokuntaan tuli vain yksi. Johtokunnasta jäi pois omasta pyynnöstä Karin Sillander ja hänen tilalleen valittiin Sirkka Lehikoinen. Puheenjohtajana jatkaa Sinikka Tala. Seuraavat Talvipäivät pidetään 14- 16.3.2013 Kulttuurikeskus Sofiassa Helsingin Vuosaaressa.

Lauantai-iltana saimme nauttia vielä Joogaliiton tilaamasta dia-esityksestä: ”Joogaopisto 40-vuotta”, joka tulee sen valmistuttua myös yhdistysten käyttöön osana Joogaopiston esittelyä.

img_0515.jpg

img_0518.jpg

 

 

Illanvietossa kuulimme konkareiden tarinoita Joogaopistolla tapahtuneesta

 

 

 

Sirkka Kaplas ohjaa tuolijoogaa

Sunnuntaina harjoitimme jälleen tuolijoogaa ja ennen päivien päätöstä kuulimme vielä Soilikki Suntolan luennon aiheesta ”Jooga ja pyhän kokeminen”. Soilikin hienovarainen esitys tarkasteli muun muassa kokemuksellisen ja intuitiivisen tiedon luotettavuutta. Hänen mukaansa mielen automaattisten toimintojen hiljentäminen tuo esiin sisäisen näkijän. Syvemmälle mennessä löytyy liikkumattomuus- jokin alkaa virrata. Viisaus ja pyhä odottavat syvällä sydämessä. On oltava valmis harjoitukseen!

Tähän hienoon luentoon olikin hyvä päättää Talvipäivät tällä kertaa. Ensi vuonna on uusi teema ja uudet edustajat Helsingin Vuosaaressa. 

 

Terveisin

Saara Al-Khanji ja Jarmo Kulju